Restaurering og protetikk

Når en tann er skadet, kan den restaureres på forskjellige måter avhengig av skadeomfanget. Mindre skader kan behandles med fylling, mens større skader ofte krever små eller større protetiske løsninger. Erstatning av manglende tenner vil alltid kreve en eller annen form for protetikk (tannprotese). Under finner du ulike diagnoser og mulige behandlingsformer fra vår praksis.

Hull eller mistet fylling:

Kan fylles med kompositt (tannfarget plast), eller et porselensinnlegg hvis veldig mye av tannen mangler. Noen foretrekker også gullinnlegg. Amalgam har vært forbudt som fyllingsmateriale i Norge siden 2008.

Frakturert/meget skadet tann

Kan i noen tilfeller repareres ved oppbygging i plast, men ofte med en usikker prognose (levetid).

Krone

Vanligvis er den mest solide, og estetiske, løsningen å sette en porselenskrone på tannen. Dette krever to besøk: 1) Preparering av tannen, avtrykk til tanntekniker som skal fremstille kronen, og påsetting av en midlertidig krone. 2) Fjerning av midlertidig krone og påsetting/sementering av spesialtilpasset porselenskrone. Ventetiden mellom de to besøkene er ca. 10 dager.

Manglende tann

Bro

En manglende tann kan ofte erstattes vha. en bro. Det innebærer preparering av nabotenner slik at hengeleddet som skal erstatte den manglende tannen, støttes av disse (pillartenner). Behandlingsprosedyren likner på den for krone, men er mer omfattende. En bro kan erstatte én eller flere tenner, så lenge det finnes nok pillartenner til å bære broen.

Implantat

Dersom nabotennene er intakte (ingen fyllinger fra tidligere) eller på annen måte for friske til å slipe i, kan en implantatforankret krone være den beste måten å erstatte en tann på. Vi henviser til spesialister i oral kirurgi som samarbeider med protetikere.

Manglende tenner

Bro

Når det er flere tenner som skal erstattes, kan bro være en god løsning dersom det finnes pillartenner på hver side av de manglende tennene. I noen tilfeller kan en manglende tann uten tann bakenfor seg, erstattes av et såkalt hengeledd; en tannprotese som er festet til den siste tannen i rekken.

Implantatforankret bro

Dersom det ikke finnes andre tenner å feste en bro til, kan man lage en bro ved å operere inn flere implantater som broen festes til. Når beinforholdene er gode, gir dette et stabilt og godt resultat, og man slipper å skade/beslipe nabotennene. Pasienten henvises til spesialister for denne behandlingen.

Partialprotese

En rimeligere løsning for å erstatte flere manglende tenner, kan være en partialprotese. Dette er en protese laget av metall og plastikk (akryl). Den festes på øvrige tenner i munnen med klammere, og er avtakbar. Ved behov for høyere estetikk er det også mulig å lage partialprotesen med et annet materiale i klammerne enn metall. Fordelen er at man får erstattet manglende tenner mye raskere og rimeligere (i forhold til ved implantatforankret bro), men blant ulempene kan nevnes mer ustabilitet, synlige fester/klammere og slitasje og belastning på øvrige tenner.

Tannløs

Helprotese

En helprotese (gebiss) kan være aktuelt der alle tennene mangler. Hvor godt en helprotese sitter, avhenger av kjevekammen. I underkjeven er det vanlig at helproteser sitter betydelig dårligere enn i overkjeven, og en bør derfor unngå helprotese i underkjeven så langt det lar seg gjøre.

Implantatforankret helprotese

For å få optimal stabilitet på en helprotese, kan man operere inn titanskruer (implantater) i kjeven som protesen kan festes til. Særlig i underkjeven kan dette være en stor fordel. Pasienten henvises til spesialister for denne behandlingen.


Krone

Krone

Helprotese

Helprotese

Fylling

Fylling

Bro

Bro

Kontaktinformasjon

Kontakt oss gjerne for spørsmål og timebestilling

  • Adresse: Sinsenterrassen 9
  • 0574 Oslo
  • Telefon: 22 15 07 35
  • E-post: post@sinsentannhelse.no

Våre åpningstider

Mandag - fredag: kl.08.00 - 16.00

Visse dager vil det være mulighet for timeavtale etter kl. 16. Spør oss gjerne om dette er nødvendig for deg.

Transport

  • Trikk: Linje 17 Grefsen, går hvert 10. minutt fra Rikshospitalet og via sentrum. Gå av på Sinsenterrassen, kryss veien under broen slik at du får Bunnpris til venstre, så ser du Sinsen Tannhelse i murbygningen til høyre.
  • T-bane: Linje 5 Ringen til Sinsen. Gå ut fra T-banestasjonen via oppoverbakken og ta til høyre på vei ut. Følg bakken nedover til du ser Bunnpris på venstre side i Sinsenterrassen.
  • Buss: Linje 31 Grorud T og 33 Ellingsrudåsen T. Gå av på Rosenhoff og følg veien til fots oppover, eller gå av på Sinsen og følg veien nedover, samme som med T-banen.
  • Kjører du bil, er det parkering i bakgården på plass nr. 1 (rett ved siden av det røde skuret).

Kontakt oss for timebestilling

Legg igjen en forespørsel nedenfor, eller ring oss på
telefon 22 15 07 35

Tusen takk! Din beskjed er sendt. Vi kontakter deg så snart vi kan. Ha en fortsatt fin dag!
Oops! Noe gikk galt. Din beskjed er ikke sendt. Reresh siden og forsøk igjen.
Ring 22 15 07 35